Everest News

Ut interdum risus felis, eget rhoncus sem aliquam nec. Sed eu congue arcu. Duis ultricies orci nec diam malesuada accumsan. Aliquam pulvinar pulvinar orci, nec ornare ex efficitur ac. Proin quis laoreet quam. Praesent sagittis mollis turpis tempus sodales. Ut efficitur tortor nec condimentum ornare.

Recent Comments

Yeni yıl ile birlikte kasa sistemlerinde köklü değişiklikler oldu

2020 yılının başlamasıyla kasa sistemlerindeki değişiklikler hakkında sizin için önemli olan bilgileri, bu işin uzmanı Puzzle-Pos Kasa Sistemleri Müdürü Yunus Aslan’dan, siz okuyucularımız için aldık.

Sadık Karslı: Şirket hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Yunus Aslan: Almanya’nın her tarafına kasa sistemleri ve ekipmanları sağlayan bir firma olan Puzzle-Pos 2015 yılında Berlin merkezli olarak kuruldu. O tarihten itibaren aynı zamanda sektöre özel yazılımlar da yapıyoruz. Ticareti kolaylaştırmanın yolu Puzzle-Pos şirketiyle mümkün. Bizimle çalışan firmalar kendilerine sunduğumuz bir uygulama ile Almanya’nın satış portallarına ulaşabiliyorlar. Hem eBay, Amazon gibi alışveriş sitelerini hem de isterlerse kendi e-ticaret sitelerini bu uygulamayla kolaylıkla yönetebiliyorlar.

S.K.: Bu konuda okurlarımıza ne tavsiye edebiliriz?

Y.A.: İhtiyaca göre IOS ve Android tabanlı uygulamalar (applikation) da yazıyoruz. Kasa sistemlerinin yanında, şirketlerin özel bir yazılıma da ihtiyacı varsa bizi ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.

S.K.: Yeni kanunlar yürürlüğe girdi. Bu konuyla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Y.A.: Almanya’da 2020 yılının başlamasıyla hayatın her alanını ilgilendiren birçok kanun ile birlikte kasa sistemlerinde de öne çıkan 3 adet  kanun yürürlüğe girdi. Bunlar:

• Anschluss und Sicherung der Daten mit einer technischen Sicherheitseinrichtung (TSE)

• Anmeldung des Kassensystems und der zugehörigen TSE beim Finanzamt

• Belegausgabepflicht: Es ist verpflichtend, dem Kunden eine Rechnung auszustellen

S.K.: Biraz daha açıklama istesek sizden?

Y.A.: Madde madde gidecek olursak,

– Anschluss und Sicherung der Daten mit einer technischen Sicherheitseinrichtung (TSE)

TSE (technische Sicherheitseinrichtung) Bağlantısı, kasalardaki manipülasyonu tespit eden bir cihaz. Bu cihazın kasalara takılması yeni yasaya göre zorunlu. 01.01.2020’den itibaren yeni alınan kasa sistemlerinde TSE’nin bulunması veya uyumlu olması gerekiyor ve Ekim 2020 tarihinden itibarende her kasa sisteminde TSE taktırılması şartı var. Zaman kısıtlı TSE’nin şimdiden sipariş verilmesi önemli.

-Anmeldung des Kassensystems und der zugehörigen TSE beim Finanzamt

Bu kanunda da özetle kullanıcıların sahip olduğu tüm cihazların bilgilerini Vergi Dairesine (Finanzamt) vermesi gerekiyor. (Kasa Sisteminin ve TSE’nin markası, Modeli, Seri-Numarası, yazar kasa yazılımının hangi ülke de ve hangi firma ya ait olduğu, kasa satıcısının kim olduğu ve iletişim bilgileri.) Henüz Finanzamt’ın oluşturduğu belirli bir form mevcut değil. Form üzerinde çalışıyorlar ve yakın zamanda yayınlayacaklarını düşünüyorum. Ancak Mali Müşavirlerin (Steuerberater) bu konuyu ciddiye almalarını ve bu bilgileri gösteren bir rapor tutmalarını tavsiye ediyorum.

-Belegausgabepflicht: Es ist verpflichtend, dem Kunden eine Rechnung auszustellen

80’li yıllar Türkiye’nin KDV (MwSt) ile tanıştığı yıllardı ve bir kamu spotu vardı “önce alışveriş sonra fiş ”. Yani o yıllarda Türkiye’de fiş yazma mecburiyeti vardı. İşte bu kanun 2020 yılında Almanya’da da yürürlüğe girdi. Her satışta bir fiş oluşturulması, müşterinin isteğine bağlı olmayacak şekilde basılması zorunlu hale getirildi. Maliye çalışanları buna çok dikkat ediyor hatta uzaktan iş yerlerini gözetleyip fiş çıkartılıp çıkarılmadığına bakarak kontrole geliyorlar. Doğal olarak da her alışverişte bir fiş basılmasına çevrecilerin tepkisi var. Bu konuda da Puzzle-Pos olarak bir çözüm bulduk şöyleki: müşteriler kasalarda müşteri ekranına yansıtılan Quercode’u cep telefonları ile tarayacak ve kayıt edecek. Böylelikle kâğıt israfı önlenmiş olacak.

S.K.: Peki 2023’de ne olacak ?

Y.A.: 01.01.2023 yılında ise herkesin yazar kasa sistemi bulundurma zorunluluğu yürürlüğe girecek. Şu anda böyle bir zorunluluk yok. Örneğin marketi, imbissi, terzisi veya kuaförü olan bir esnaf şu anda kasa sistemi ile çalışmak mecburiyetinde değil ancak fiş çıkarmak zorunda yani her satışta bir belge (Quittung) verme zorunluluğu var. Sektör ne olursa olsun 01.01.2023 yılından itibaren her esnaf için bir kasa sistemi kullanma mecburiyeti var (Senelik 22.000 €’nun altında ciro yapanlar hariç). Halihazırda herhangi bir yazar kasası olan bir esnaf, Ekim 2020’ye kadar TSE taktırmak zorunda.

S.K.: Neden devamlı yenilikler geliyor?

Y.A.: Bu kanunun çıkmasına en büyük sebep, kasa sistemlerinde manipülasyona karşı önlem almak. Piyasada, Avrupa ülkelerinin herhangi birinde şirket açıp, Almanya’da kasa satmak isteyen birçok çantacı veya merdiven altı satıcılar diye adlandırdığımız kişiler veya firmalar mevcut. Bizim tavsiyemiz manipülasyonlu kasa satmak isteyenlere kesinlikle itibar edilmemesi ve yeni sisteme uygun manipülasyonlu kasa satıyoruz gibi anlatımlara inanılmaması. Öyle bir şeyin imkânı yok. Çok basit bir örnekle bilgisayarımız bozulduğu veya çöktüğü zaman eski bilgilerimizi (resimler, dosyalar, vs.) bazı programlarla geri getirebiliyoruz. Böyle küçük ölçekli yazar kasa verilerinin de tekrar geri getirilebilmesi çok kolay. Kasalarda hiçbir şey silinmiyor. Bastığınız her şey kesinlikle kasada duruyor. Biz böyle bir yöntem bulduk diyenlere kesinlikle itibar edilmemeli.

S.K.: Sonuç olarak belirtmek istediğiniz bir konu var mı?

Y.A.: Yazar Kasa kanunları ile ilgili esnaflar bizi ziyaret edebilir hatta arayarak Türkçe, Almanca, İngilizce dillerinde ücretsiz yardım ve danışmanlık alabilirler.

S.K.: Böyle önemli bilgileri bizimle paylaştığınız için dergim ve okuyucularımız adına teşekkür ediyorum.

Y.A.: Bize bu fırsatı verdiğiniz için biz de size teşekkür ediyoruz.

gastropulus

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir